اقبال بيشتر جوانترها به اين وسيله مصرفي مواد دخاني بيش از سيگار و ساير فرآوردههاي دخاني است و زنگ خطري است كه ابتلاي هر چه بيشتر جوانان را در سطح جهاني به همراه خواهد داشت. مطالعات انجام شده در كشور ما و بعضي از كشورهاي منطقه نشان ميدهد كه اقبال دختران (مادران آينده) و زنان امروزي به مصرف قليان بيش از پيش است؛ خطر ديگري كه نيمي از جمعيت بشر امروز را تهديد ميكند.
مصرف قليان باعث اعتياد به نيكوتين ميشود و در مقايسه با ديگر مواد دخاني، مصرف بيشتر آن باعث اعتياد بيشتر ميشود. توتون قليان اغلب شيرين شده و طعمدار است و آن را بسيار مطبوع جلوه ميدهد، بنابراين بوي شيرين و طعم مطبوع آن باعث ميشود برخي مردم بهويژه جوانان، به مصرف قليان رو آورند.
منابع گرمازايي همچون زغال يا چوب نيمسوز كه معمولا براي سوزاندن توتون بهكار ميروند بر خطرات بهداشتي ميافزايند زيرا با مصرف اين سوختها، سمومي توليد ميشود كه حاوي مقدار زيادي مونواكسيدكربن، فلزات و مواد شيميايي سرطانزا هستند.
دود حاصل از مصرف قليان، حتي بعد از عبور از ميان آب درون جام، حاوي مقدار زيادي تركيبات سمي ازجمله مونواكسيدكربن، فلزات سنگين و مواد شيميايي سرطانزا ست. بر خلاف باور عمومي و شايد قديمي، دود حاصل از قليان حاوي مواد سرطانزا و سمي بيشماري است كه باعث سرطان ريه، بيماريهاي قلبي و ديگر بيماريها ميشود.
طي يكبار مصرف قليان، مصرفكننده در معرض دود بيشتر در مدت زمان بيشتري نسبت به سيگار قرار ميگيرد. بهطور نمونه سيگاريها با مصرف 8تا 12سيگار در روز، در مدت 5الي 7دقيقه، بين 40تا 75ميلي ليتر پك به سيگار ميزنند و 0/5الي 0/6ليتر دود استنشاق ميكنند، درحاليكه طي يكبار مصرف قليان كه 20الي 80دقيقه طول ميكشد، مصرفكننده 50تا 200پك ميزند كه هر كدام بين 0/15 تا 1ليتر است. بنابراين در هر بار مصرف قليان، مصرفكننده دودي معادل 100سيگار يا بيشتر استنشاق ميكند.
درحاليكه آب مقداري از نيكوتين را جذب خود ميكند، مصرفكننده قليان به اندازه كافي نيكوتين دريافت ميكند كه به آن اعتياد پيدا كند. بهطور كلي ميزان جذب نيكوتين در فرد سيگاري يك تنظيمكننده براي ميزان جذب كلي است، در حقيقت افراد سيگاري به حدي سيگار ميكشند كه اعتياد و نيازشان به نيكوتين برطرف شود، نه اينكه دچار حالت تهوع شوند. بهنظر ميرسد كه با كم كردن غلظت نيكوتين در دود قليان، مصرفكننده مقدار دود بيشتري استنشاق ميكند و بنابراين اگر نيكوتين جذب آب نشود، مصرفكننده در معرض مقدار بيشتري مواد شيميايي سرطانزا و گازهاي خطرناكي چون مونواكسيدكربن قرار ميگيرد؛ با وجود اين اين موضوع نياز به مطالعه و تحقيق بيشتري دارد.
نظر شما